Ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του κλασικού αθλητισμού είναι και ο Κορίνθιος (με καταγωγή από τα Ίσθμια) Αντώνης Μέρλος, που ήδη έχει δείξει τα διαπιστευτήριά του, με την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 (2018).
Ο 20χρονος άλτης του ύψους, που πλέον γυμνάζεται στη Θεσσαλονίκη υπό τις οδηγίες του Γιώργου Τσούγκου (προπονητής και του Κώστα Μπανιώτη) και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του, για τη νέα σεζόν.
Έχοντας ατομικό ρεκόρ στα 2,23 από το 2018 στο Τάμπερε, άλμα που το χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20, στοχεύει πλέον σε κάτι καλύτερο.
Ποιοι είναι όμως οι στόχοι του, ενόψει της νέας σεζόν;
«Οι στόχοι μου για φέτος ακόμα δεν έχουν οριοθετηθεί, καθώς άλλαξα περιβάλλον, προπονητή και προσπαθώ να βρω τους ρυθμούς μου. Προς τα παρών θέλω να πάνε όλα καλά, να είμαι υγιής και βλέπουμε για το καλοκαίρι.
Σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι δε μας ενδιαφέρει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (όριο 2,24) στο Παρίσι, ενώ θα παλέψω και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (όριο 2,33 ή μέσω του “IAAF World Ranking”). Θα βάλω τα δυνατά μου και ελπίζω για το καλύτερο. Προς το παρών όμως, όλα είναι ανοιχτά».
Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν η πρώτη, στην οποία ο Μέρλος αγωνίστηκε και σε αγώνες ανδρών, όπως οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες στο Μινσκ, κάνοντας μάλιστα εξαιρετική εμφάνιση.
Πως ένιωσε όμως από αυτή του την παρουσία;
«Γενικά νιώθω έτοιμος να μπω στην κατηγορία των ανδρών. Παρόλο που είμαι μικρός ακόμα και έχω ακόμα δύο χρόνια στην Κ23, θέλω να γίνω καλύτερος και ανταγωνιστικός, ώστε να ανεβάζω το επίπεδο όσο πιο ψηλά γίνεται. Σχετικά με την εμπειρία που είχα στο Μινσκ, όπου και αγωνίστηκα ως άνδρας, έχω να πω ότι ήταν πολύ ωραία και φυσικά θα μου μείνει αξέχαστη».
Έχουμε μπει ήδη σε Ολυμπιακή σεζόν και η παρουσία σε τόσο σπουδαίους και σημαντικούς αγώνες, είναι αυτό που επιθυμεί ο κάθε αθλητής.
«Πιστεύω όλοι οι αθλητές, περιμένουμε να βρεθούμε σε μια τέτοια διοργάνωση. Σίγουρα σημαντική η συμμετοχή, αλλά στόχος είναι και η διάκριση σε αυτούς τους αγώνες. Ξέρω ότι είναι από τα πιο δύσκολα όνειρα, αλλά ανυπομονώ να βρεθώ σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ελπίζω να είναι του 2020 στο Τόκιο», ήταν τα λόγια του νεαρού άλτη.
Είναι δεδομένο ότι αποτελεί ένα από τα «next big things» του ελληνικού και όχι μόνο κλασικού αθλητισμού.
Όσο για το αν τον «γεμίζει» με άγχος κάτι τέτοιο, ο Αντώνης Μέρλος απαντά:
«Δεν αγχώνομαι για αυτό και δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με αυτούς τους τίτλους, γιατί ότι κάνω, το κάνω για εμένα, γιατί μου αρέσει και με εκφράζει. Και να μη βρίσκομαι στους «Top» , πάλι ότι κάνω, θα το κάνω με την ίδια ευχαρίστηση όπως και τώρα».
Βρίσκεται σε ένα γκρουπ αθλητών νεαρών και ταλαντούχων (Τεντόγλου, Καραλής, Ζήκος κλπ.), πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ο ελληνικός κλασσικός αθλητισμός στο μέλλον. Ένας κλασσικός αθλητισμός που ήδη έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να σημειώνει μεγάλες επιτυχίες.
Πως το βλέπει ο υψηλόσωμος άλτης του ύψους όλο αυτό;
«Πιστεύω σιγά – σιγά ξανά ανεβαίνει ο κλασσικός αθλητισμός και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί είναι «βασιλιάς» του αθλητισμού και μεγαλώνουμε στη χώρα που τον δημιούργησε. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι τα παιδιά που ερχόμαστε τώρα στην κατηγορία των ανδρών, έχουμε να δώσουμε λαμπρά χρόνια στον κλασσικό αθλητισμό, αλλά και ήδη κάποιοι πρωταγωνιστούν ως άνδρες (Τεντόγλου, Καραλής, Ζήκος κλπ.)».
Για το τέλος, αφήσαμε το γεγονός ότι ο Αντώνης Μέρλος, είναι πλέον ο επόμενος μεγάλος Έλληνας άλτης, καθώς ο Κώστας Μπανιώτης, με τον οποίο γυμνάζονται μαζί, πλησιάζει στη «δύση» της καριέρας του.
Μπορεί να σηκώσει το … βάρος του επόμενου κορυφαίου;
«Θα προσπαθήσω να κάνω ότι καλύτερο γίνεται. Έτοιμος δεν ξέρω αν είναι, γιατί είναι δύσκολο να είσαι ο «top» στην Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω να συνεχίσω και να γίνω αντάξιος του Κώστα, γιατί είναι από τους ανθρώπους που με έκαναν να αγαπήσω ακόμα περισσότερο το άθλημα, αλλά και να εκπροσωπώ το ελληνικό ύψος, που έχει τεράστια παράδοση».
Το “Who is who”
Ο Αντώνης Μέρλος γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1999 στην Κόρινθο και μεγάλωσε στα Ίσθμια.
Είναι αθλητής του Ερμή Θεσσαλονίκης εδώ και λίγες ημέρες, αφήνοντας τον Α.Ο.Ποσειδών Λουτρακίου μετά από πολλά χρόνια.
Το 2015 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό φεστιβάλ Νεότητας (2,06) στην Τιφλίδα.
Το 2016 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων (2,16) στην Τιφλίδα της Γεωργίας.
Το 2019 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων (2,23) στο Τάμπερε της Φινλανδίας.
Το 2016 κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων – ανδρών (2,14) στη Λάρισα.
Το 2016 κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Παίδων – Κορασίδων (2,05) στα Τρίκαλα.
Είναι κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων με 2.14, από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλειστού στίβου (2016).